­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Субота, 17 листопада 2018
-------------------------------

«Мій батько після інсульту зовсім утратив апетит. Коли ж змушуємо його поснідати чи пообідати, каже, що їжа у шлунку лягає важким каменем, не перетравлюється. Що робити?», — цікавится Роман С. з Лебедина.

У літніх людей, та ще й після інсульту, часто відсутні ферменти, потрібні для перетравлення їжі. Будь-які продукти для них, по суті, стають отрутою. Крім того, через слабкість організм таких хворих просто не має сил перетравлювати їжу. Тож не дивно, що вони не мають апетиту.

Медики радять перед їдою таким хворим давати півсклянки відвару деревію та цмину — він запустить «конвеєр» травного тракту. Готують його так: столову ложку подрібненої суміші деревію й цмину (1:1) залити 0,5 л води, кип’ятити три-п’ять хвилин. Настояти до охолодження. Відцідити й пити три-чотири рази на день до їди. Завдяки тому, що відвар соко- та жовчогінний, у людини з’явиться апетит.

У меню має бути топлене масло. Їсти його потрібно по чайній ложці три-п’ять разів на день.

Також корисно вживати пряжене молоко з куркумою («золотий напій»). На склянку гарячого молока — 0,1 чайної ложки куркуми. Потім у трохи охололе (але тепле) молоко додати чайну ложку меду. Не поспішаючи розмішати рідину дерев’яною ложкою.

Із крупів корисно з’їдати невелику порцію рису, звареного на воді з сіллю і без жиру. На користь піде чиста вода, випита щоранку. Ну й, звісно, старенькій людині обов’язково треба рухатися, робити посильні фізичні вправи, щоб уникнути застійних явищ в організмі.

Цей перелік порад буде неповним, якщо не згадати про те, що хворий конче потребує любові, повсякчасної терплячої турботи від рідних.

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.