­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
П'ятниця, 23 лютого 2018
-------------------------------

Хтось впевнений, що молоко - особливо цілющий продукт, а хтось ставиться до цього напою з упередженням, вважаючи, що молоко підходить лише дітям. Спробуємо розібратися!

Білок плюс кальцій

Молочний білок добре засвоюється організмом, він зміцнює імунітет, поліпшує процес кровотворення, допомагає наростити м'язи.

Були проведені дослідження, в ході яких з'ясувалося, що білок молока нітрохи не поступається протеїнам, які використовуються для приготування спортивного харчування. Тому склянка молока, випита перед тренуванням, допоможе збільшити м'язову масу не гірше спеціального протеїнового коктейлю.

Крім того, всі молочні продукти - прекрасне джерело кальцію. Найбільше цього мікроелемента в сирі, однак і жиру в цьому продукті чимало, тому тим, хто контролює свою вагу або страждає на цукровий діабет, краще віддати перевагу молоку або кефіру.

Кальцій, що міститься в молоці, знаходиться в органічній формі (це з'єднання називається лактат кальцію). Саме в такому вигляді мікроелемент найповніше засвоюється організмом.

Геть, токсини!

Колись молоко давали «за шкідливість» працівникам, вимушеним працювати в несприятливих для здоров'я умовах. Справа в тому, що молоко виводить з організму солі важких металів і зменшує радіологічне навантаження. Так що після рентгенівського обстеження склянка молока буде незайвою.

Корисні молочні продукти і тим, хто живе у великих містах або районах з несприятливою екологією.

А ось лікувати молоком харчові отруєння не варто - в цьому випадку воно лише зашкодить.

І дорослим, і дітям

Багато хто впевнений, що молоко — виключно дитячий продукт, а ось дорослим від нього краще відмовитися, щоб уникнути неприємних наслідків для шлунка. Насправді це всього лише міф. Проте популярна така думка має під собою певний грунт.

Справа в тому, що для розщеплення молочного цукру (лактози) необхідний особливий фермент - лактаза. З віком організм може втратити здатність до вироблення цього ферменту. В такому випадку молоко дійсно може спровокувати розлад шлунку, здуття живота або діарею.

Однак непереносимість лактози спостерігається тільки у 50% населення земної кулі. Якщо ви не належите до цієї категорії людей, можете пити молоко без всяких побоювань.

Втім, вихід є навіть для тих, хто страждає непереносимістю лактози, але при цьому любить молоко. Лактазу (той самий фермент, який потрібно для засвоєння молочного цукру) можна приймати в капсулах - такі препарати легко знайти в аптеці.

Педіатри нерідко призначають їх дітям з лактазною недостатністю. Згодом дитячий організм набуває здатності виробляти власні ферменти, а ось дорослим з непереносимістю молочного цукру доведеться поєднувати молоко з прийомом лактази постійно.

Для здоров'я такі препарати абсолютно нешкідливі, потрібно лише вірно підібрати дозу - комусь буде достатньо однієї капсули, а комусь потрібно чотири. Відповідне дозування зазвичай встановлюється дослідним шляхом.

З жиром або без?

Навіть якщо ви стурбовані проблемою зайвої ваги, не варто гнатися за знежиреним молоком. Справа в тому, що вітаміни А і D, що містяться в молоці, засвоюються лише в присутності жирів, тому краще зупинити свій вибір на напої з нормальною жирністю.

Крім того, молочні жири на відміну від інших жирів швидко перетравлюються і так само швидко спалюються, тому молоко не здатне зіпсувати фігуру.

Ще один аргумент на користь молока з нормальною жирністю полягає в тому, що для засвоєння органічних форм кальцію теж необхідні жири, причому в певній кількості. Їх надлишок або недолік заважає організму отримувати кальцій.

У «нормальному» молоці жиру рівно стільки, скільки потрібно, щоб повністю засвоїти корисний мікроелемент. Тому, якщо з'їсти 100-грамовий шматок сиру з маслом, ви отримаєте менше кальцію, ніж з 100 мл молока, хоча вміст мікроелемента в сирі вище, ніж в молоці.

Переходити на знежирене молоко потрібно лише в разі, якщо необхідно забезпечити достатній вміст білка в раціоні, але при цьому мінімізувати кількість жирів.

Зазвичай така необхідність виникає при захворюваннях підшлункової залози, при важких хворобах серцево-судинної системи і в період активного скидання ваги у людей з ожирінням.

Козяче і пряжене

За вітамінним складом козяче молоко нічим не відрізняється від коров'ячого. Перевага козячого молока полягає в тому, що воно легше засвоюється, тому його можна пити навіть тим, у кого є проблеми з травленням.

Що стосується топленого молока, то в процесі його приготування руйнується частина вітамінів, але пряжене молоко втрачає воду, тому концентрація корисних речовин збільшується.

В результаті 100 мл пряженого молока, приготованого промисловим способом, містить стільки ж вітамінів, що і 100 мл звичайного.

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.