­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
П'ятниця, 23 лютого 2018
-------------------------------

Восени наші ліси зазвичай багаті на їстівні гриби. Наявність у грибах значної кількості білків, вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт. Кількість їстівних грибів, що трапляються у нашій місцевості, — близько 10-15 видів. Водночас налічується майже 80 видів отруйних грибів, з них особливо небезпечні — 20-25.

Що треба робити при появі перших ознак отруєння грибами? Передусім необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «Швидку медичну допомогу». Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температури або содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого кольору). Після цього викликати блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки (або пальця) на корінь язика. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком.

Щоб запобігти отруєнню грибами, необхідно додержуватися наступних правил:

- не збирати невідомих грибів, а збирати тільки ті, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;

- при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

- при збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок на нижній поверхні шляпки. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольору, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;

- гриби необхідно збирати подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ;

- не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих;

- зібрані гриби розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою і в той же день відваріть кілька разів у підсоленій воді;

- аби уникнути захворювання на ботулізм, не слід консервувати гриби в герметично закритому посуді, солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати.

Використовуючи ці поради, ви зможете уникнути можливих отруєнь грибами, а в разі отруєння значно зменшити дію токсинів на організм.

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.