­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Субота, 17 листопада 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < жовтня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 26 27 28
29 30 31        

Настала благодатна пора для грибників. Однак не треба забувати, що тихе полювання не завжди безпечне. На початку жовтня на Шполянщині сім’я отруїлася дикорослими грибами. В області з початку року від цього потерпіли 42 особи, в тому числі 6 дітей.

Особливе занепокоєння викликають випадки отруєння дикорослими грибами, придбаними на ринках області. Реалізуються вони і на шполянських ринках та в місцях неузаконеної торгівлі населених пунктів району. Питання щодо попередження виникнення отруєнь дикорослими грибами серед населення району заслухано на засіданні комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації з прийняттям відповідного рішення.

Дехто з любителів грибів забуває, що вони не є продуктами щоденного харчування і взагалі протипоказані для споживання дітьми, вагітними жінками та людьми з недугами шлунково-кишкового тракту. Слід пам’ятати, що при збиранні до кошика можуть потрапити і умовно їстівні та отруйні гриби. Особливо небезпечна бліда поганка, яка часто маскується під вид їстівних, навіть білих грибів. Її отрута настільки сильна, що при потраплянні в організм  виникають плачевні наслідки.

Навіть їстівні гриби, не змінюючи свого вигляду, можуть стати небезпечними. Особливо ті, які зібрані на узбіччях доріг, у скверах, лісополосах неподалік доріг. Вони вбирають в себе токсичні речовини — солі важких металів, нітрати, залишки засобів захисту рослин, радіонукліди тощо.  Дуже небезпечні гриби-мутанти — двійники їстівних.

Отруєння грибами протікає тяжко. За перших його ознак, які виникають іноді через 30 хвилин чи кілька годин, рідше через кілька днів після споживання – нудота, блювання, біль в животі, розлад стула, посилене потовиділення — слід негайно звернутися до медичного закладу. До прибуття медичного працівника потерпілому треба промити шлунок (випити до двох літрів води кімнатної температури з додаванням харчової соди (5 грам на 1 літр води) та шляхом натискання пальцем на корінь язика викликати блювоту), прийняти одноразово 5 грам активованого вугілля (20 таблеток). Варто очистити кишківник за допомогою клізми теплою водою з вмістом харчової соди (на 1 літр води 0,5 столової ложки соди). Ні в якому разі не використовуйте для промивання розчин марганцівки. Забезпечити спокій.

Щоб уникнути небезпеки, збирайте гриби лише у завідомо екологічно чистих місцевостях із досвідченими грибниками; не збирайте лісові дари під час засухи, адже  гриб втрачає вологу та інтенсивно накопичує токсини; зібрані гриби перед  обробкою уважно перевірте; не купуйте їх на стихійних ринках чи у громадян на автошляхах. Дотримуйтесь технології приготування страв — не пізніше доби після збору грибів почищені їх відваріть не менше 3-х разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Готові страви зберігайте в холодильнику не більше 24-х годин. Особливо будьте обачні при консервуванні, адже на ніжках грибів можуть бути збудники ботулізму, які гинуть лише при автоклавуванні.  Кращим методом консервування грибів є сушіння та соління.

Марія Михайленко, начальник   відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Шполянського районного управління  ГУ ДПСС в Черкаській області                                                            

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.