­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Понеділок, 17 грудня 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < жовтня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Санітарно-епідеміологічна служба в останні роки, як і деякі інші організації, пережила етап реформування. Вона фактично ліквідована. Натомість два роки тому створена нова Держпродспоживслужба, управління якої діє на Шполянщині. До її складу увійшов відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

У штаті відділу передбачені чотири штатні одиниці (начальник, головний спеціаліст, лікар-гігієніст і помічник лікаря-епідеміолога), проте поки що тут працює лише начальник Марія Михайленко, решта посад вакантні.

— Коли в районі ліквідувалася санепідстанція, працівники фактично були вивільнені. На її базі створено лабораторний центр — районне лабораторне відділення Городищенського міжрайонного відділу державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр». Згадана служба тепер не відноситься до санітарної епідеміологічної, а займається розслідуванням випадків захворювання на інфекційні недуги, харчових отруєнь, а також лабораторними дослідженнями, — пояснює М.Михайленко. — А контролюючі функції залишилися за Держпродспоживслужбою, зокрема й за дотриманням санітарного законодавства. Сьогодні займаємося інспекторськими перевірками. На жаль, мораторій, який тривалий час був накладений на перевірки і знятий лише з першого березня нинішнього року, зіграв свою негативну роль.

Після реформування зміни торкнулися і самих перевірок, які проводяться не так, як раніше. Ми лише раз на два роки перевіряємо так звані об’єкти високого епідризику — школи, дитсадки. Раніше ж, особливо в літній період, вони здійснювалися раз на місяць.

До високого ступеня ризику відносилися й заклади громадського харчування (кафе, ресторани) та перевірялися раз на рік, то тепер їх відносять до незначного ступеня ризику і перевіряються лише раз на п’ять років та повідомляються про візит служби за десять днів. Хоча безпечними їх можна називати з натяжкою. Разом з тим розслідуємо спалахи захворювань, коли отримуємо екстрені повідомлення від лікувальних закладів.

Зараз готуємо проект плану перевірок об’єктів з урахуванням ступеню ризику, які після погодження на обласному рівні та у Державній регуляторній службі проводитимуться у наступному році.

За словами Марії Іванівни, цьогоріч проведені планові та позапланові перевірки деяких навчальних закладів, шкіл, дошкільних установ. Всі вони тепер проводяться з відеофіксацією.

Згідно з планом, за 9 місяців поточного року відділом мали бути перевірені 22 об’єкти, проте фактично їх лише 8. З одного боку, ця робота не проводилася у першому кварталі, з іншого, частина закладів перейшли в підпорядкування об’єднаних територіальних громад, змінивши свої назви, і їх вони не мали вже права перевіряти. Візит до дитсадка у Лип’янці відмінили у зв’язку з проведенням там на день перевірки капітального ремонту. Були й інші перешкоди у роботі.

— Приємно спостерігати позитивні зміни у навчальних закладах, де колективи відреагували й усунули недоліки санітарного законодавства, — додає Марія Іванівна. — Останнім часом у школах побільшало нового посуду. Скажімо, в Нечаївському навчально-виховному комплексі з’явився новий холодильник. У Надточаївському НВК оновлений харчоблок — сучасні меблі, нова плитка на підлозі та стінах, відповідна сантехніка. Нові миючі ванни незабаром встановлять і в Матусівському НВК №2. Це і є результатами нашої роботи, яким сприяють і педагоги, і колективи сільських рад та спонсори.

Ольга Качан

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.