­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Субота, 18 серпня 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < лютого 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
      2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Минулої неділі за кілограм свинячої вирізки реалізатори на шполянському ринку просили сто гривень. Якщо поторгуватися, могли вступити гривень п’ять. Сало також не надто відставало у ціні. Залежно від товщини та наявності м’ясного прошарку національний символ українців коштував від 35 до 70 гривень.

Хтось скаже, що нині все дорого, проте напередодні великодніх свят, тобто пару місяців тому один кілограм м’яса свинини можна було купити за 65-70 гривень. Тобто необхідний продукт в нашому раціоні зріс у ціні майже на третину. І так сталося не лише на Шполянщині.

Серед факторів, які вплинули на зміну ціни, експерти називають відміну спецрежиму ПДВ, що надавав підтримку виробникам, підвищення мінімальної заробітної плати, яке призвело до збільшення витрат на оплату праці, ріст цін на виробничі ресурси (корми, пальне, тощо), складну епізоотичну ситуацію в країні через спалахи африканської чуми свиней (АЧС).

Скоріше за все, фактор АЧС ще довго впливатиме на ринок, поки не налагодиться належний ветеринарний контроль. Відповідно, ціна на свинину і сало скакатиме ще дуже довго. Тим більше, що і на Шполянщині деякі господарі вирішили не купувати поросят на утримання, доки існує небезпека. Та й сільгоспвиробникам є причини для хвилювання та стримування нарощування поголів’я. За даними управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, станом на перше червня поточного року у сільгосппідприємствах району утримується 2 730 голів свиней. За останній місяць їх кількість знову зменшилася. Населення станом на перше січня нинішнього року утримувало 8 034 свиней. Якщо порівнювати з кількістю поголів’я станом на перше січня 2016 року, його відчутно поменшало — на 1 400 голів. Можна, звичайно, припустити, що жителі населених пунктів району, налякані загрозою африканської чуми, частину поголів’я просто приховали від тих, хто проводив перепис. От і вийшла така відчутна різниця в офіційних даних нинішнього і минулого року.

Відповідно зросла і закупівельна ціна на поголів’я свиней у живій вазі з 35-37 грн/кг до 40 грн/кг. Аналітики Асоціації «Свинарі України» пояснюють швидкий підйом цін активізацією споживання свинини в період масових пікніків, так і обмеженістю пропозиції свиней забійних кондицій. Як наслідок деякі господарства навіть продавали тварин меншою вагою.

Щодо сезонних чинників спаду попиту на свинину — це лютий, червень і жовтень, то цього року дефіцит пропозиції не призвів до зниження цін в лютому. А в липні-серпні пропозиція свинини ще знизиться (через спеку свині гірше набирають вагу). Тому серйозних факторів для зниження вартості м’яса не передбачається.

Додатковий фактор, який також чинить тиск на ціну свинини та інші види м'яса, є активний експорт в країни, на ринках яких ціни привабливіші, ніж на внутрішньому ринку в Україні. Зокрема, м'ясо свинини експортується в Грузію (64% всього експорту), Казахстан і Гонконг.

Тож як тратили в останні роки більшість українців добру половину доходів на продукти харчування, так подібна тенденція найближчим часом не зміниться в кращий бік. Або ж люди уникатимуть купувати свинину, замінюючи її у кращому випадку курятиною, рибою, а в гіршому картоплею та макаронами.

Вікторія Тарасова

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.