­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Субота, 20 квітня 2019
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < червня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Наш район в нинішньому році відзначився у сільськогосподарській галузі і з позитивного боку. Газета вже писала про високі врожаї та інші здобутки сільгоспвиробників. За останньою інформацією, Шполянщина увійшла до трійки лідерів в області за врожайністю кукурудзи. Та й за валовими показниками зібраного врожаю наш район серед кращих.

Станом на 29 жовтня Шполянський район – єдиний район в області, де не створено жодного сільськогосподарського кооперативу. На цьому неодноразово наголошувалося на нарадах в райдержадміністрації. На початку тижня начальник управління агропромислового розвитку Володимир Коваль поінформував, що вже є напрацювання з цього питання і днями відбудеться візит шполян на Смілянщину, де згадані сільськогосподарські кооперативи вже успішно діють.

Як не тут, то там останнім часом можна почути, що через кризу припиняють роботу підприємства, оптимізуються організації. Про те, що хтось розширюється, відновлює виробництво, новин значно менше. Водночас в одному з найвіддаленіших населених пунктів нашого району, Соболівці цьогоріч здійснювалися роботи з переобладнання на сучасний лад місцевої тваринницької ферми.

Як свідчать статистичні дані, найдорожчий м’ясний кошик у Києві – 749 гривень, найдешевший на Тернопільщині – 605 гривень.

Сільгоспвиробники Шполянщини завершують збирання пізніх зернових культур, а також сівбу озимих та підготовку площ під наступний урожай.
В останні роки в районі спостерігається поступове збільшення площ під кукурудзою. Найбільше порівно з іншими цієї культури посіяли в господарствах і цьогоріч. Посіяли — і не прогадали. «Королева полів», як її свого часу величали, віддячила добрим врожаєм. Порадували виробників також соя та соняшник.

— На моєму столі вже кілька років немає страв з картоплі, хоч нам, українцям, важко уявити свій раціон без цього «другого хліба», як її нерідко називають. Замість картоплі тепер вживаю батат. Він дуже смачний і не заборонений при моєму цукровому діабетові, — розповідала одна жителька нашого міста Таїсії Пуховській, яку багато років поспіль можна бачити на ринку з різноманітними саджанцями, овочами і фруктами.

Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітної молоді під конкретне замовлення роботодавців є одним із пріоритетних напрямів в роботі Шполянської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості.

Минулого понеділка в Шполянській районній рятувальній частині відбулися урочистості з нагоди Дня рятівника. Шполянських рятувальників, які сьогодні – серед найкращих в області, прийшли привітати голова райдержадміністрації Володимир Потапенко, заступник голови районної ради Лідія Татарина, заступник міського голови Шполянської ОТГ
Віталій Плетінь.

Незабаром виповниться рік, як у СПОП «Відродження» працює молодий агроном Олексій Копитов. Після закінчення одного з провідних вищих аграрних навчальних закладів країни — Національного університету біоресурсів і природокористування України, повернувся на рідну Чорнобаївщину. Звідти перебрався на Шполянщину.

Українські фермери збільшать площі сівби пшениці і ячменю під урожай 2019 року, але скоротять - кукурудзи. Таку думку висловили експерти.

15 серпня набрав чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств».

Ніби якийсь тиждень-другий тому в  районі проводили зажинки, що символізували початок жнив в районі — і ось вже дані про обмолот врожаю свідчать, що збирання ранніх зернових на Шполянщині виходить на фінішну пряму. Але це при умові сприятливої погоди.

В США, звідки походить кукурудзяний жук, він вважається найбільш небезпечним шкідником. У Європі його вперше виявили у 1992 році на території Сербії. З того часу за останні 25 років жук розповсюдився більш як у 20 країнах Європи. А в Україні його вперше виявили в 2001 році в Закарпатській області. Щороку його ареал розширюється. Шкідника виявлено вже в 11 областях України. У 2018 році кукурудзяного жука виявлено в Уманському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському і Маньківському районах, де накладено карантин.

Підсумки першого півріччя в тваринницькій галузі свідчать, що маючи певну прибавку виробництва продукції, в районі ще не настала пора для нарощування продуктивності. Галузь, якщо можна так висловитися, тримається на ентузіазмі, а не на економічній вигоді для її власників.

Минулого тижня в СПОП «Відродження» було людно. Сюди з’їхалися представники агрономічних служб з сусідніх районів, Кіровоградської та Київської областей. Причиною такого зібрання стало проведення Дня поля групою компаній «Відродження» спільно з міжнародними компаніями «Агроскоп Інтернешнл» та «Лімагрейн».

Верховна Рада спростила правила користування землею сільськогосподарського призначення, що дозволить власникам та орендарям без проблем обмінюватися земельними ділянками.

В Україні завершується збирання ранніх зернових культур. Обмолот зернових проведено на 8,9 млн. гектарах, що становить 91 відсоток до плану. Намолочено 30,7 млн. тонн зерна або з кожного гектара зібрано по 34,3 ц/га.

До 1 січня 2020 року молоко другого класу буде прийматися переробними підприємствами на будь-які цілі. З 1 січня 2020 р. по 1 січня 2022 р. буде встановлено перехідний період, протягом якого молоко 2-го ґатунку буде продовжувати прийматись, але вже виключно в технічних цілях для виробництва нехарчових продуктів (наприклад, кормів для тварин або казеїну). Про це зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час інтерв’ю одному з українських телеканалів.

Довелося нинішнього літа побувати на Миколаївщині. Південь країни вразив неякісними дорогами, окрім траси Херсон – Одеса, і дешевим хлібом. У спеціалізованих магазинах та інших торгівельних точках найдешевший буханець коштує від 7 гривень, а житній батон (нарізний), ціна на який у нас починається від 11-12 гривень, вартує 9-10 грн.

Озимий ячмінь вирощують, як правило, у тих господарствах, де займаються тваринницькою галуззю, адже це культура, яка дозволяє поповнити запаси концентрованих культур. У більшості тих, хто його вирощує, площі невеликі — якихось 50-100 гектарів.

Актуальні новини

Борщ хіба що на свята?

on 19 квітня 2019

Кожен з нас знає, є борщ на плиті – є що їсти. Смачна, корисна, та й до недавнього часу недорога...

Великдень - 2019: у скільки шполянам обійдеться святковий кошик

on 19 квітня 2019

В останні тижні перед Великоднем на недільному ринку у Шполі спостерігається попит на м’ясо. Шполяни готуються до Великодня та поминальних...

Живі чи штучні квіти?

on 19 квітня 2019

Дедалі більше шполян обирають живі квіти на Радоницю (поминальні дні). Про це свідчать розповіді знайомих, та й відсутність великих черг...

Дурять?

on 19 квітня 2019

Експерти з Офісу ефективного регулювання підрахували, що українці втрачають на «прихованих» послугах мобільних операторів, які вони не замовляли, сукупно 100...

Призовники до військкомату не поспішають

on 11 квітня 2019

1 квітня в Україні стартував весняний призов на строкову службу, який триватиме до 30 червня. Зі Шполянщини у цей період...

Укладуть дворічний контракт

on 11 квітня 2019

3 квітня відбулося засідання комісії з проведення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади керівника Матусівського навчально-виховного комплексу «Заклад дошкільної освіти...

Вилов риби обмежено на два місяці

on 11 квітня 2019

З метою сприяння кращому відтворенню і зберіганню водних живих ресурсів під час масового нересту риби управління агропромислового розвитку Шполянської районної...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.