­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Субота, 16 лютого 2019
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < лютого 2019 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Переробні підприємства з 1 січня 2018 року мали відмовитись купувати молоко у селян, бо воно йде переважно низьким, другим сортом. Але ж у нас в області надходить на молокозаводи з приватних подвір’їв 42 відсотки сировини! Понад 20 тисяч домогосподарств мають молочні заробітки і продукти харчування завдяки утриманню 35 тисяч корів.

На рівні держави особисті господарства забезпечують узагалі 73 відсотки молочної сировини. Тож ця соціально скандальна подія — відмова від другосортного молока — вдруге переноситься. Щонайменше до 1 липня.

Згідно з угодою про асоціацію з ЄС, наша країна добровільно взяла на себе зобов'язання привести вимоги до якості молочної сировини у відповідність до чинного в Євросоюзі регламенту №853/2004. Згідно з ним, до перероблення на підприємствах може бути допущене тільки молоко вищого класу (з бактеріальним обсіменінням не більше 100 тис. умовних одиниць на куб. см). Отримати таке можливо при використанні доїльних апаратів, без контакту молока з руками, моментально його охолодивши. У перші 24 години молоко завдяки своїм бактерицидним властивостям зберігає бакчистоту, тож моментальне фільтрування й охолодження надоєного зберігає його якість. Але таку технологію забезпечують сьогодні лише сільгосппідприємства, фермерські господарства. Вихід для населення — молочні кооперативи, обладнані холодильниками заготпункти.

Переробні підприємства наразі виготовляють продукцію і з молока другого сорту. Та заводи, які отримали дозволи на постачання продукції на ринок ЄС, можуть виготовляти сир, масло й іншу молочку за кордон тільки з молока сорту «екстра», інакше на євроринок зась. А такого обмаль.

Посилити вимоги до якості всієї сировини повинен новий стандарт «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Він мав вступити в дію з 1 січня 2017 року, потім з 1 січня 2018 року, та його знову повернули на доопрацювання в підкомітет «Молоко і молочні продукти», а також перенесли впровадження стандарту на 1 липня 2018 року.

Актуальні новини

Оновлюється маркування харчових продуктів

on 14 лютого 2019

Президент України Петро Порошенко підписав закон про «Про інформацію для споживачів про харчові продукти». Ним встановлюються загальні положення до маркування...

Хто знає усіх кандидатів у президенти?

on 14 лютого 2019

У березні вже всьоме відбудуться президентські вибори в Україні, і вони б’ють усі рекорди за кількістю кандидатів. Претендентів на головну...

Повернути неякісні ліки назад в аптеку: не все так просто

on 14 лютого 2019

У минулі роки до редакції не раз зверталися жителі району, які з різних причин бажали повернути до аптек придбані ліки....

Серйозних підтоплень в районі немає

on 09 лютого 2019

Незвична для січня – лютого погода панує в районі. Велика кількість снігу різко почала танути, загрожуючи підтопленням як житловим масивам,...

У Шполі вже є кір

on 09 лютого 2019

У багатьох районах Черкащини ще кілька тижнів чи місяців тому з’явилися пацієнти з діагнозом кір. Шполянщині донедавна вдавалося бути серед...

«Дорогий» залізничний переїзд

on 08 лютого 2019

Скільки б не попереджали правоохоронці про дотримання правил дорожнього руху, щодня знаходяться водії, які їх порушують. І добре, коли у...

З житла виписують примусово

on 08 лютого 2019

Через дорожнечу газу для опалення житла багато шполян намагаються оформити субсидію. У зв’язку з цим останнім часом важливим стало питання,...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.