­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Середа, 14 листопада 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < січня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Сьогодні про переселенців з окупованих територій нашої країни згадується дещо менше, ніж ще кілька років тому. Тим часом частина з них повернулися на свої постійні місця проживання, а інші за цей час потроху звикають до нових місць. Залишилася на Шполянщині і родина, яка прибула з окупованого Криму.

Представник кримсько-татарського  народу Февзі Саліджанов з дружиною Катериною, яка родом з Казахстану, і двома синочками — п’ятирічним Імраном та трирічним Ібрагімом — оселився у Лип’янці, а сім’я його двоюрідної сестри Усніє вподобала сусіднє Нечаєве. Посміхаючись, він ділиться своїми враженнями, що ніби у центральній Україні привітніші люди, ніж там, де народився і виріс.

— Відколи розпочалася окупація нашого півострова, там стало важче дихати, — так образно пояснює Ф.Саліджанов причину пошуків нового місця проживання.

Звичайно, не вся родина покинула Крим. Його мати з сестрою залишилися на півдні, а нещодавно гостювали у рідних на Шполянщині.

Без сумніву, тепер вже шполянським кримським татарам довелося здолати немало труднощів, доки так-сяк облаштувалися, знайшли нові житло та роботу. Проте Февзі не зациклюється на проблемах, а говорить про все з якоюсь легкістю, мовляв, від долі не втечеш. А може, то в характері цього волелюбного народу.

— У Лип’янці мене більше знають як Федора, — пояснює. — Бо коли на перших порах називав людям своє справжнє ім’я, більшість не запам’ятовували і плутали. А Федір — то більш звично і зрозуміло.

Свого часу саме в нашому районі сім’я знайшла роботу.

— Відразу після переїзду протягом сезону я трудився садівником в одного з підприємливих жителів Лип’янки, — продовжує він. — Згодом вирішив господарювати самостійно. У селі варіантів для цього не надто багато, тож купили дві корови і почали здавати молоко заготовачам. Невдовзі стало очевидним, що у такий спосіб не надто розживешся. І щоб ефективніше збувати молочну продукцію, спробували власноруч виробляти з отриманого молока різні види сирів.

Пригадалося, як моя мати готувала бринзу і вчила мене цієї премудрості, ніби передбачала, що колись ті знання допоможуть виживати. До речі, помітив, що на Шполянщині більш популярна  бринза, виготовлена за болгарським рецептом, тоді як у нас свій, татарський спосіб її приготування, типу адигейського. Рецепти приготування інших сирів знаходжу в інтернеті, готую їх для проби. Якщо результат задовольняє, виготовляю сир і надалі.

Так, крім білосніжної кримської бринзи, Февзі Саліджанов майстерно готує твердий сир швейцарський, качотту з базиліком чи аджикою для гурманів, белпер кноль, з часником і перцем. Пробував виготовляти італійський сир і взагалі в його планах спробувати готувати сири, популярні в різних країнах світу.  

Тепер вже переселенці з Криму мають шанувальників сиру і в райцентрі, куди час від часу привозять молочний продукт.

Ольга Качан

Актуальні новини

В районі нові директори, а в ОТГ — школи

on 01 листопада 2018

Відбулася позачергова 29 сесія районної ради VІІ скликання, яку наприкінці засідання самі ж депутати назвали найкоротшою у році. Можна ще...

Субсидії та «теплі кредити» допоможуть українцям максимально безболісно перейти на нові газові тарифи

on 01 листопада 2018

Щоб полегшити жителям України перехід на нові газові тарифи, Кабмін сьогодні впроваджує стратегію посилення соціального захисту населення. Після тривалих переговорів...

У листопаді істотно подорожчає телефонний зв’язок

on 01 листопада 2018

З 1 листопада в Україні піднімуть ціни на користування стаціонарним телефонним зв’язком. Згідно рішення Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сфері...

Передаємо «естафету» білорусам

on 01 листопада 2018

Українців давно називають «робочими руками» Європи, надто Польщі: там заявляють про два мільйони заробітчан. Утім, схоже на те, що у...

Готуймося до перевірок

on 01 листопада 2018

Наступного року держоргани повинні провести 143,4 тисячі перевірок українського бізнесу. Найактивніше працюватимуть служби з надзвичайних ситуацій, з питань безпеки харчових...

Вартість шполянського овочевого кошика збільшилася на 34%

on 25 жовтня 2018

В Шполянському районі, як здебільшого й на Черкащині, овочевий кошик за рік здорожчав на 34%, або на 10,5 грн. Вартість...

Польща скасувала робочі візи для українців

on 25 жовтня 2018

Польща скасувала робочі візи для українців. Про це повідомляє прикордонна служба Польщі на офіційному сайті strazgraniczna.pl.

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.