­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Вівторок, 26 березня 2019
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < грудня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31            

На наступний день після Святвечора можна їсти м’ясні страви. Найчастіше це робиться в обід, після відвідування святкової ранкової служби. Пісна, але багата вечеря дозволяє м’яко вийти з посту, не обтяжуючи шлунок. Втім, якщо ви притримувалися суворого посту, їсти м’ясо необхідно починати з обережністю, поступово збільшуючи порції.

Різдвяний стіл зазвичай відкривають кутею. Рецепти варіюються не тільки залежно від регіону, але навіть у кожної господині є свій секрет ідеальної куті. За основу береться пшениця, рис, пшоно або інші злаки. У кутю додають родзинки, сухофрукти, мак, мед, іноді її розводять узваром.

Ще одна основна різдвяна страва — узвар. Його п’ють як компот і додають в кутю, щоб вона не була нудотно-солодкою. Узвар готують на основі сухофруктів (кураги, чорносливу, яблук, груш, родзинок, вишні) з додаванням невеликої кількості цукру. Він не має бути занадто солодким.

Не настільки традиційна, але також поширена святкова страва – пісні дріжджові оладки. Вони є повноцінною стравою та можуть замінити хліб на столі. Їх необхідно готувати якомога ближче до трапези, адже саме гарячі оладки найбільш смачні, ніжні й ароматні.

На православне Різдво (7 січня) обов’язково додайте до меню рибні страви. На святковому столі можна побачити не лише смажену рибу, але й, наприклад, сирні розетки зі шпротною масою, оселедець з маринованими грибами, копчений оселедець під томатним соусом, салат із вареної риби.

Їжа традиційно поділялася не тільки між близькими, а й тими, хто не міг у цей день дозволити собі зустріти свято належним чином. Тому, якщо ви плануєте візит до церкви, захопіть із собою кілька пиріжків, цукерок або інших ласощів, які зможуть порадувати знедолених.

На столі має бути передбачено місце для тих, кого вже немає з нами. Найчастіше залишають один прибор і чарку, накриту хлібом. І хоча це ще дохристиянська традиція, вона зайвий раз нагадує нам про тих, кого ми так любили, але хто вже покинув наш світ.

Актуальні новини

Не густо, але підвищать

on 21 березня 2019

Торік завирував чималий скандал, пов’язаний з «Укрпоштою». Менеджмент компанії проводить низку реформ, в основному пов’язаних зі скороченням числа відділень у...

Що буде з пенсіями членів виборчих комісій?

on 21 березня 2019

Як нараховуватиметься пенсія членам виборчих комісій? Адже у передвиборчий період їм виплачується заробітна плата, а як доводилося чути раніше, пенсія...

Матеріальний стимул

on 21 березня 2019

За даними єдиного обліку багатодітних сімей, в Україні станом на 1 січня їх нараховано понад 334 тисячі. В них...

Перехід на літній час: коли переводимо годинник

on 21 березня 2019

Скоро в Україні відбудеться перехід на літній час. У 2019 переводити годинники потрібно в ніч з 30 на 31 березня...

ЛИШЕ ПЕРЕД ВИБОРАМИ ВСІ ЗГАДУЮТЬ ПРО НАРОД

on 21 березня 2019

Напередодні виборів у наших кандидатів проявляється якась дуже щира любов і велика турбота до малозабезпечених та пенсіонерів. Може, це...

Підживлення озимих по мерзло-талому грунті — чи варто проводити даний агрозахід?

on 14 березня 2019

У ранньовесняний період, як і впродовж зими, першочерговим завданням для кожного агронома є моніторинг стану посівів озимих зернових культур. Наскільки...

Зі шполянських магазинів зникнуть книги скарг?

on 14 березня 2019

6 березня Уряд скасував обов’язкове ведення Книги скарг та пропозицій. Рішення затверджено на засідання Уряду шляхом прийняття постанови КМУ «Про...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.