­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Четвер, 17 січня 2019
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < грудня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31            

На наступний день після Святвечора можна їсти м’ясні страви. Найчастіше це робиться в обід, після відвідування святкової ранкової служби. Пісна, але багата вечеря дозволяє м’яко вийти з посту, не обтяжуючи шлунок. Втім, якщо ви притримувалися суворого посту, їсти м’ясо необхідно починати з обережністю, поступово збільшуючи порції.

Різдвяний стіл зазвичай відкривають кутею. Рецепти варіюються не тільки залежно від регіону, але навіть у кожної господині є свій секрет ідеальної куті. За основу береться пшениця, рис, пшоно або інші злаки. У кутю додають родзинки, сухофрукти, мак, мед, іноді її розводять узваром.

Ще одна основна різдвяна страва — узвар. Його п’ють як компот і додають в кутю, щоб вона не була нудотно-солодкою. Узвар готують на основі сухофруктів (кураги, чорносливу, яблук, груш, родзинок, вишні) з додаванням невеликої кількості цукру. Він не має бути занадто солодким.

Не настільки традиційна, але також поширена святкова страва – пісні дріжджові оладки. Вони є повноцінною стравою та можуть замінити хліб на столі. Їх необхідно готувати якомога ближче до трапези, адже саме гарячі оладки найбільш смачні, ніжні й ароматні.

На православне Різдво (7 січня) обов’язково додайте до меню рибні страви. На святковому столі можна побачити не лише смажену рибу, але й, наприклад, сирні розетки зі шпротною масою, оселедець з маринованими грибами, копчений оселедець під томатним соусом, салат із вареної риби.

Їжа традиційно поділялася не тільки між близькими, а й тими, хто не міг у цей день дозволити собі зустріти свято належним чином. Тому, якщо ви плануєте візит до церкви, захопіть із собою кілька пиріжків, цукерок або інших ласощів, які зможуть порадувати знедолених.

На столі має бути передбачено місце для тих, кого вже немає з нами. Найчастіше залишають один прибор і чарку, накриту хлібом. І хоча це ще дохристиянська традиція, вона зайвий раз нагадує нам про тих, кого ми так любили, але хто вже покинув наш світ.

Актуальні новини

Посилки — по-новому

on 12 січня 2019

З початку року змінилися правила оподаткування товарів, що надходять із-за кордону. Нагадаємо, досі українці могли отримувати скільки завгодно посилок вартістю...

Інформмозаїка

on 12 січня 2019

Проблема з вчителями математики Проблема з кадрами в районі стосується не лише медицини, а й освіти. На одній з нарад в...

До отримувачів субсидії можуть прийти «ревізори»

on 12 січня 2019

Без соціальної підтримки можуть залишитися ті, хто приховує свої справжні доходи, або ті, хто протягом 12 місяців з моменту отримання...

І знову про телефонних шахраїв

on 12 січня 2019

Телефон, як і інтернет, вірний помічник шахраїв. Одна з найшкідливіших схем обману – платні номери. Наприклад, на сайті з продажу...

Завітав Дід Мороз і до РЕМу

on 03 січня 2019

Десятки дітей, дошкільнят і школярів, згуртував новорічний ранок, який відбувся у Шполянському РЕМі. Працівники підприємства проживають як у райцентрі, так...

Чому знову продовжено мораторій на продаж сільгоспугідь

on 27 грудня 2018

Дата «1 січня 2019 року» була прописана у Земельному кодексі як велике очікування: якби був прийнятий закон про обіг земель...

У чому зустрічати 2019 рік

on 27 грудня 2018

Новий рік 2019 буде роком Жовтої Земляної Свині згідно із китайським календарем. Колір свята – від гірчичного до коричневого. Щоб...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.