­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Понеділок, 19 листопада 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < листопада 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Цьогоріч святкуватимуть Масляну з 20 по 26 лютого. Наші предки вірили в те, що саме такі млинцеві бенкети допоможуть весні швидше прокинутися від зимової сплячки і прийти з теплом до людей, а організму перебудуватися гармонійно і налаштуватися на активний лад. Впродовж усього тижня не їли м’ясних страв – тільки молочні продукти і рибу. На свято прийнято було закликати гостей і самим ходити в гості на млинці та інші смаколики.

Головною традицією святкування є опудало Масляної – його споруджували із соломи, вдягали і взували. У перший день таке солом’яне опудало катали на санях по вулицях, а в останній – спалювали на багатті і тим символізували перемогу весни над зимою. У неділю, останній день святкування християни відвідували церкву і просили один в одного прощення, сподіваючись на новий початок, без образ і злості, а ввечері спалювали на вогні солом’яне опудало. Поки опудало горіло, навколо нього водили хоровод.

Млинці подавали як политі олією, так і з різноманітною начинкою. Борошно для майбутніх млинців варто в обов’язковому порядку просіяти перед самим приготуванням – так тісто буде м’якшим і без грудочок. Яйця треба брати свіжі, перед самим введенням в тісто збити, цукор і сіль не відразудодавати в тісто, а попередньо розчинити у воді або молоці.

Спершу змішують рідкі інгредієнти, а потім тонкою цівкою вводять суміш в борошно, при цьому постійно помішуючи майбутню опару для млинців. Масло вводять в тісто останнім – інакше тісто вийде щільним і занадто важким. Якщо цукру буде мало, то тісто вийде з кислинкою, а якщо забагато – то млинці можуть пригоріти.

Випікати млинці на сковорідці з товстим дном і на середньому вогні приблизно по 30 сек. з кожної сторони. Перевертати їх дерев’яною лопаткою і тільки тоді, коли на ньому з’являться перші бульбашки, а край стане коричневим.

Актуальні новини

Між Буртами та Цвітківським відділенням відремонтували дорогу

on 15 листопада 2018

На минулому тижні тривали ремонтні роботи на дорозі від Буртів до Цвітківського відділення. Ця ділянка автошляху, а це понад 5...

Пошта створює проблеми селянам

on 15 листопада 2018

Скорочення кількості поштових відділень, зокрема й на Шполянщині набирає обертів. Дісталася ця проблема й до Капустиного. Як повідомила виконуюча обов’язки...

У Вільшані теж готуються до виборів

on 15 листопада 2018

Вільшана, що в Городищенському районі, готується стати центром об’єднаної територіальної громади, до якої, крім Вільшанської селищної, увійдуть Петриківська, В’язівська, Вербівська,...

Не зволікайте з отриманням першого паспорта

on 15 листопада 2018

Кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт (ID-картку). Завчасно подбати про оформлення документа необхідно випускникам загальноосвітніх навчальних...

В районі нові директори, а в ОТГ — школи

on 01 листопада 2018

Відбулася позачергова 29 сесія районної ради VІІ скликання, яку наприкінці засідання самі ж депутати назвали найкоротшою у році. Можна ще...

Субсидії та «теплі кредити» допоможуть українцям максимально безболісно перейти на нові газові тарифи

on 01 листопада 2018

Щоб полегшити жителям України перехід на нові газові тарифи, Кабмін сьогодні впроваджує стратегію посилення соціального захисту населення. Після тривалих переговорів...

У листопаді істотно подорожчає телефонний зв’язок

on 01 листопада 2018

З 1 листопада в Україні піднімуть ціни на користування стаціонарним телефонним зв’язком. Згідно рішення Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сфері...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.