­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Четвер, 26 квітня 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < червня 2017 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 24 25
26 27 28 29 30    

Цьогоріч святкуватимуть Масляну з 20 по 26 лютого. Наші предки вірили в те, що саме такі млинцеві бенкети допоможуть весні швидше прокинутися від зимової сплячки і прийти з теплом до людей, а організму перебудуватися гармонійно і налаштуватися на активний лад. Впродовж усього тижня не їли м’ясних страв – тільки молочні продукти і рибу. На свято прийнято було закликати гостей і самим ходити в гості на млинці та інші смаколики.

Головною традицією святкування є опудало Масляної – його споруджували із соломи, вдягали і взували. У перший день таке солом’яне опудало катали на санях по вулицях, а в останній – спалювали на багатті і тим символізували перемогу весни над зимою. У неділю, останній день святкування християни відвідували церкву і просили один в одного прощення, сподіваючись на новий початок, без образ і злості, а ввечері спалювали на вогні солом’яне опудало. Поки опудало горіло, навколо нього водили хоровод.

Млинці подавали як политі олією, так і з різноманітною начинкою. Борошно для майбутніх млинців варто в обов’язковому порядку просіяти перед самим приготуванням – так тісто буде м’якшим і без грудочок. Яйця треба брати свіжі, перед самим введенням в тісто збити, цукор і сіль не відразудодавати в тісто, а попередньо розчинити у воді або молоці.

Спершу змішують рідкі інгредієнти, а потім тонкою цівкою вводять суміш в борошно, при цьому постійно помішуючи майбутню опару для млинців. Масло вводять в тісто останнім – інакше тісто вийде щільним і занадто важким. Якщо цукру буде мало, то тісто вийде з кислинкою, а якщо забагато – то млинці можуть пригоріти.

Випікати млинці на сковорідці з товстим дном і на середньому вогні приблизно по 30 сек. з кожної сторони. Перевертати їх дерев’яною лопаткою і тільки тоді, коли на ньому з’являться перші бульбашки, а край стане коричневим.

Актуальні новини

Директорський зорепад продовжиться?

on 26 квітня 2018

Одна з тем, яку вже майже місяць обговорюють шполяни, це звільнення міською радою Шполянської ОТГ директора Шполянської школи №2 –...

Чи працюватиме «Олімпія», вирішуватимуть у міськраді

on 26 квітня 2018

Днями заступник голови райдержадміністрації Ольга Шпиця провела засідання координаційної ради з питань оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей, учнівської та студентської молоді,...

Дорога шполянська оренда

on 26 квітня 2018

Здача нежитлових приміщень в оренду під магазини чи офіси в Шполі переважно завжди була прибутковою справою. Особливо в останні роки.

Дійшли до краю

on 26 квітня 2018

Упродовж останніх трьох років наші співвітчизники — трудові мігранти переказали з-за кордону своїм рідним 23,8 млрд доларів. Зокрема, лише торік...

Нас перепишуть і порахують

on 26 квітня 2018

Кабінет міністрів України створив міжвідомчу комісію з питань сприяння проведенню другого за роки незалежності Всеукраїнського перепису населення, який мав відбутися...

Фобія під назвою «Децентралізація»

on 26 квітня 2018

Відомим в Україні словом «децентралізація» вже мало кого здивуєш, а ось злякати декого можна. І питання тут не у незнанні...

Педикульоз поширюється в школах

on 26 квітня 2018

На перший погляд, в сучасному суспільстві не повинно виникати таких проблем, як, скажімо, вошивість. Проте лише ураженість населення нашого району...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.