­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Неділя, 21 січня 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < січня 2018 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Цьогоріч святкуватимуть Масляну з 20 по 26 лютого. Наші предки вірили в те, що саме такі млинцеві бенкети допоможуть весні швидше прокинутися від зимової сплячки і прийти з теплом до людей, а організму перебудуватися гармонійно і налаштуватися на активний лад. Впродовж усього тижня не їли м’ясних страв – тільки молочні продукти і рибу. На свято прийнято було закликати гостей і самим ходити в гості на млинці та інші смаколики.

Головною традицією святкування є опудало Масляної – його споруджували із соломи, вдягали і взували. У перший день таке солом’яне опудало катали на санях по вулицях, а в останній – спалювали на багатті і тим символізували перемогу весни над зимою. У неділю, останній день святкування християни відвідували церкву і просили один в одного прощення, сподіваючись на новий початок, без образ і злості, а ввечері спалювали на вогні солом’яне опудало. Поки опудало горіло, навколо нього водили хоровод.

Млинці подавали як политі олією, так і з різноманітною начинкою. Борошно для майбутніх млинців варто в обов’язковому порядку просіяти перед самим приготуванням – так тісто буде м’якшим і без грудочок. Яйця треба брати свіжі, перед самим введенням в тісто збити, цукор і сіль не відразудодавати в тісто, а попередньо розчинити у воді або молоці.

Спершу змішують рідкі інгредієнти, а потім тонкою цівкою вводять суміш в борошно, при цьому постійно помішуючи майбутню опару для млинців. Масло вводять в тісто останнім – інакше тісто вийде щільним і занадто важким. Якщо цукру буде мало, то тісто вийде з кислинкою, а якщо забагато – то млинці можуть пригоріти.

Випікати млинці на сковорідці з товстим дном і на середньому вогні приблизно по 30 сек. з кожної сторони. Перевертати їх дерев’яною лопаткою і тільки тоді, коли на ньому з’являться перші бульбашки, а край стане коричневим.

Актуальні новини

Проекти і реальність: Хто покарає міського голову за невиконання закону?

on 18 січня 2018

Від 1 січня 2018 року в Україні встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Водночас, українців зобов’язують сортувати сміття....

14 випадків кору зафіксовано на Черкащині

on 18 січня 2018

Так, у Золотоніському районі зареєстровано 10 випадків захворювання на кір, Лисянському районі – 2, Звенигородському та Маньківському районах по 1....

Зупинки будуть з кіосками

on 18 січня 2018

— Що за нові зупинки з кіосками почали встановлювати у центрі міста? І що там продаватимуть? Людмила Д., м.Шпола

Необережність убиває

on 18 січня 2018

Держслужба з надзвичайних ситуацій оприлюднила трагічні цифри — рік щойно почався, а вже 95 українців загинули у вогні. Рятувальники наголошують:...

На зміну «Синьому киту» прийшла «Червона сова»

on 18 січня 2018

В Україні набирає обертів нова суїцидальна гра «Червона сова». Принцип гри такий самий, як і у сумнозвісних «Синіх китів». Спочатку...

Загинув на свято

on 18 січня 2018

Рятувальники неодноразово попереджали про обережність поводження на льоду, та, на жаль, не всі цих рекомендацій дотримуються.

Шполяни обирають Польщу

on 11 січня 2018

У кількох торгівельних закладах райцентру з початку нового року з’явилися оголошення про те, що на роботу потрібні продавці. У розмові...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.