Вівторок, 19 березня 2024
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 

В крамницях часто бачимо цінники із сумою, коли до цілого числа не вистачає копійки, дві або три. Продавці нерідко роблять такі дрібні «уцінки» вартості товарів з однією лише метою — щоб отримати від покупців… більше грошей, не віддаючи їм усю решту. Людина може нічого й не помітити, адже в кожному з таких випадків ідеться про різницю вартості товару в кілька копійок. Однак для торгового закладу за великого потоку покупців одержана таким чином сума може виявитись значною.

Українці-біженці, які наразі перебувають в інших країнах, щодня витрачають зі своїх банківських карток суму в гривнях, еквівалентну близько 35 мільйонам доларів. Нині більше коштів виводять, ніж пересилають в Україну. Загалом перекази з-за кордону від українців знижуються другий рік поспіль. «Відбувається процес досить значного відтоку валюти з країни. За 2022 рік цей показник становив 20 млрд доларів, у 2023 році — 18 млрд доларів», — констатував Нацбанк України.

З 1 січня українців очікують зміни у розрахунку банківськими картками. З наступного року у населених пунктах чисельністю від 5 до 25 тисяч громадян обов’язково розраховуватись за продукти банківськими картками.

З першого грудня Національний банк України скасував усі обмеження для банків та фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню.

Заможні черкащани задекларували отримані за попередній рік доходи у розмірі понад мільйон гривень.

— Підходьте, купуйте щось, усі овочі за ціною по 10 гривень кілограм, — припрошував пенсіонер, який виніс на ринок у центрі міста все, що виростив на власній присадибній ділянці.

Національний банк зобов’язав небанківські фінустанови наперед розголошувати всі умови споживчого кредитування. «Для ефективного інформування споживача ще на переддоговірному етапі мають розкриватись абсолютно всі умови надання споживчого кредиту, а не приховуватися на сторінках у розділах, не пов’язаних із послугою.

До кінця вересня українці мають здати в банки монети та купюри, які були випущені до 2003 року. Редакція звернулася до заступника голови правління ПриватБанку, члена правління ПриватБанку з питань роздрібного бізнесу Дмитра Мусієнка за коментарем про те, наскільки активно громадяни міняють старі монети та купюри на нові та які особливості обміну.

В Національному банку України нагадують українцям, що з обігу виведуть деякі монети на банкноти. Обміняти їх можна лише до кінця вересня, а вже з жовтня такі гроші не прийматимуть та не обмінюватимуть. Тож вони виконуватимуть роль простих сувенірів. Українці повинні перевірити чи є у них банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 до 2003 року випуску та монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. 

Із початку року лісові господарства Черкаської області продали понад 140 тис. кубометрів деревини, з яких майже 108 тисяч кубометрів населенню. Про це повідомляють у Центральному лісовому офісі.

Із початку року 291 аграрій Черкаської області отримав понад 1,5 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств за різними програмами. Найбільша частка з них видана за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Нею скористалися 210 підприємств, залучивши майже 930 млн грн, повідомляють у пресслужбі Черкаської ОВА.

За результатами соцопитування експерти зробили висновок, що попри об’єктивне зниження доходів двох третин населення самооцінка добробуту майже не змінилася. Втім, причина у суттєвому зниженні запитів людей: є за що нині купити поїсти та вдягтися — то вже й добре… Також станом на травень 70% опитаних назвали себе щасливими (16% — навпаки). Ці дані збігаються з результатами грудня «мирного» 2021 року. Аналітики наголошують, що українці попри всі труднощі знаходять способи виживати й рухатися вперед.
Сьогодні, аби поповнити банківську картку через термінал, достатньо ввести її номер. Однак із 1 серпня платник буде зобов’язаний вказувати ще і свій номер телефону. Після його зазначення приходитиме СМС-повідомлення (або дзвінок) із кодом, який також потрібно буде ввести, а затим отримати квитанцію про проведення платежу. Втім, це нововведення не поширюватиметься на оплату через термінал компослуг, електронних квитків для проїзду в громадському транспорті, сплату податків, штрафів, зборів тощо.

В Україні хочуть запровадити заборону на обіг готівкової валюти та зробити так, щоб всі розрахунки проводилися лише  за допомогою банківських карт та P2P переказів. Таким чином, на думку посадовців, це може допомогти побороти корупцію на 95%. 

Банки та обмінники в Україні не мають права відмовляти громадянам в обміні валюти, навіть якщо купюри пошкоджені чи застарілі. У Національному банку України розповіли, кому можуть відмовити в обміні доларів і що робити у цьому випадку.

В Україні можуть заборонити оплату підакцизних товарів готівкою. Якщо ідею буде схвалено, розраховуватися за алкоголь, цигарки та навіть пальне можна буде лише банківською карткою.

оголошення

Нові автомобільні
шини R13-R20
Тел.: 063-693 78 84

Продам мед
соняшниковий
Тел.: 097 18 60 657.
Продам Део Ланос 2004 р.
Бензин+газ-метан.
Тел.: 063-693 78 84

Актуальні новини

В Лебедині перейменують кілька вулиць?

on 15 березня 2024

На минулому тижні в Шполянській міській раді Шполянської ОТГ відбулося засідання робочої групи щодо перейменування топонімічних та географічних об’єктів.

«Найкраща оцінка нашої праці – постійні покупці»

on 15 березня 2024

Нині біля яток з насінням городини та у спеціалізованих магазинах – гаряча пора. Сезон городів розпочинається для багатьох земляків зі...

У дворі добрий пес, але з поганими нервами

on 01 березня 2024

Не дивуйтеся такому заголовку. Такий надпис довелося побачити на воротах одного з дворів жителя м. Шпола. Справа в тому, що,...

Безпілотники — за кошти з держбюджету

on 01 березня 2024

Кабінет Міністрів дозволив Держказначейству проводити видатки на придбання безпілотників та засобів радіоелектронної боротьби. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у...

Хто очолив поліцію Черкащини

on 17 лютого 2024

Тринадцятого лютого, у вівторок, представили нового в.о. начальника ГУНП в Черкаській області Олега Гудиму. Про це повідомили у пресслужбі поліції...

Бракує робочих рук

on 17 лютого 2024

Фермери почали підготовку до посівної, яка цього року додасть нових проблем. Особливо у прифронтових регіонах і тих областях, які межують...

Нові правила оформлення спадщини

on 02 лютого 2024

30 січня 2024 року набули чинності одразу два закони, що змінюють процедуру отримання спадщини в Україні. Зміни в процедурі оформлення...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.