­Поділіться новиною

Будь ласка, заповніть всі обов'язкові поля.
Я згоден з вашими правилами і умовами
Відправляючи цю форму, ви приймаєте нашу політику конфіденційності.
captcha
Перезавантажити
Поділитись новиною
Неділя, 23 вересня 2018
-------------------------------
 
Ми на Facebook
 
<< < січня 2017 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
            1
2 3 4 5 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Уже п’ять років, відколи підприємство, де виготовляється головний продукт харчування українців — хліб, перейшло у власність СТОВ «Агроспілка». За ці роки ВП «Шполянський хлібозавод» не занепадав, а навпаки — розширив асортимент продукції, поступово нарощує потужності, надаючи роботу жителям райцентру та довколишніх сіл.

— Нині наш завод, який не припиняє своєї роботи ні вдень, ні вночі, забезпечує роботою 165 осіб, — розповідає директор Шполянського хлібозаводу Ігор Матіка. — Крім того, плануємо, що незабаром додасться ще зо 25 робочих місць завдяки запуску нової лінії з виготовлення пряників.

В останні роки на підприємстві працюють як над покращенням якості та розширенням асортименту хлібо-булочної продукції, зовнішнього вигляду території підприємства, так і над впровадженням енергозберігаючих технологій. Тут з’явилася нова огорожа, набув сучасного вигляду фірмовий магазин заводу, прохідна.

Аромат свіжоспеченого хліба та здоби відчувається не те що в коридорах будівлі підприємства, а й на вулиці. У цеху працівники денної зміни вправно замішують тісто, інші формують палянички, а треті працюють біля печей, закладаючи та виймаючи після випічки готовий хліб. З-під рук Вадима Кравченка, Володимира Яцковського, Надії Чекаданової та Тетяни Чалої швидко з’являються охайні й однакові за розміром палянички, які ще мить тому були шматочками тіста. Вони виготовляють хліб «Дарницький», який через кілька годин вишикується ароматними і ще теплими паляницями на полицях шполянських магазинів.

Якщо над виготовленням здоби чаклують переважно жінки, то біля печей — чоловіки.

— Закладати хліб у печі необхідно швидко, до того ж, ця робота трудомістка. Виймати готову продукцію також необхідно швидко і вправно. Саме тому цим у нас займаються чоловіки, — пояснює головний технолог підприємства Роман Піскорскі.

До речі, за останні років зо три на хлібозаводі на місці старих з’явилося шість нових енергозберігаючих печей.  Сучасне обладнання допомагає зменшити затрати на виготовлення хлібо-булочних виробів. За словами директора заводу, зараз підприємство працює без використання газу, ціна на який постійно зростає, тягнучи за собою підвищення собівартості продукції. Приміщення опалюють твердопаливними котлами.

За добу на шполянському хлібозаводі випікають 10 тонн хліба та булок, які до смаку споживачеві та реалізуються не лише на Шполянщині, а й на території Черкаської області. Зокрема, свіжу продукцію заводу можна придбати в супермаркетах «АТБ», а також у Новомиргородському районі Кіровоградської області.

Цілодобово кипить робота й у млині підприємства, який відновив свої потужності з приходом до керівництва Ігоря Івановича Матіки. Тут переробляють до 30 тонн пшениці за добу, забезпечуючи хлібозавод сировиною.

Замінити пшеницю на борошно, макаронні вироби можуть і жителі району, звернувшись до пункту обміну, у магазин, що на території заводу. Тут же бажаючі мають змогу замовити у підприємця Тетяни Зачепи, яка орендує приміщення відремонтованого торгового закладу, короваї на весілля чи з іншої нагоди, а також придбати найсвіжіший хліб, іншу продукцію.

Нові вироби підприємства — лаваш, рогалики «Чіполіно», цибулевий багет, а ще — пиріжки з капустою, вишнями, яблуками — з’явилися на полицях магазинів відносно недавно, але припали до смаку споживачам, а часто — дітям. Їх аромат просто не дозволяє пройти повз ті ж рогалики, не поклавши пару-трійку до кошика. З найновіших розробок, які вже можна побачити в продажу — хліб молочний з додаванням молока та хліб кукурудзяний із суміші пшеничного та кукурудзяного борошна.

Головний технолог ділиться новиною, що незабаром шполянський хліб реалізуватимуть також у поліетиленових пакетах з кліпсою. Нині нова упаковка на етапі розробки.

Аби здешевити процес доставки продукції до споживачів, автомобілі хлібозаводу працюють на пропані. За якийсь місяць, як запевняє директор, тут планують відкрити власну заправну станцію, де обслуговуватимуть як автомобілі підприємства, так і жителів району.

Ольга Гриценко

Актуальні новини

Шполянський суд попав під реорганізацію

on 21 вересня 2018

Відповідно до указу Президента України Петра Порошенка розпочалася реорганізація місцевих судів. В Черкаській області створюються окружні суди в Умані, Звенигородці, Корсунь-Шевченківському,...

Найбільш запитувані та високооплачувані професії на Черкащині

on 21 вересня 2018

Протягом січня-серпня 2018 року до центрів зайнятості Черкаської області та філій Черкаського обласного центру зайнятості надійшло 29,0 тис. вакансій від...

У жовтні українці відпочиватимуть на день довше

on 21 вересня 2018

У жовтні українці відпочиватимуть на день більше – буде дев’ять офіційних вихідних та свят завдяки тому, що у неділю, 14...

Підготуйся: коли переводити стрілки годинника на «зимовий» час

on 21 вересня 2018

У неділю, 28 жовтня, о 4-ій годині стрілки годинника потрібно перевести на одну годину назад. Дата переведення годинників визначена постановою Кабміну...

Нелегко у Шполі орендувати житло

on 21 вересня 2018

Попит на оренду житла у райцентрі значно перевищує пропозицію. З цим зіштовхнулися нещодавно одні мої знайомі, які повернулися з заробітків...

10 способів зменшити витрати на «комуналку»

on 21 вересня 2018

Вартість оплати комунальних послуг постійно зростає. Але є кілька способів істотно скоротити витрати на світло, тепло і воду. Про те,...

Аби сказ не розповсюджувався

on 21 вересня 2018

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні та Черкаській області вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає...

Copyright © Офіційний сайт газети «Шполянські Вісті». Всі права захищено. При використанні наших публікацій посилання на «Шполянські Вісті» обов’язкове.